Protected by Copyscape Online Infringement Checker

A fost decernat premiul Abel pentru matematică, echivalentul premiului Nobel


Premiul Abel pentru matematică, echivalentul premiului Nobel, a fost atribuit matematicianului John Tate, pentru dezvoltarea teoriei numerelor, teorie ce stă la baza stocării datelor informatice. Munca profesorului John Tate, acum în vârstă de 85 de ani, a contribuit la crearea de algoritmi pentru protejarea şi securizarea datelor transmise prin internet.
Deasemeni, a mai avut o contribuţie majoră şi la demonstraţia teoremei lui Fermat.
Premiul Abel, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene, un echivalent al premiului Nobel, îi va fi înmânat profesorului pe data de 25 mai, de către regele Harald al Norvegiei.
John Tate a fost profesor la câteva universităţi de prestigiu: Princeton, Columbia, Harvard şi Universitatea  din Texas. A fost ales membru al Academiei de Ştiinţe Naţionale Americane din anul 1969, precum şi membru onorific al Academiei Franceze de Ştiinţe şi al Societăţii de Matematică din Londra.
Premiul Abel a fost instituit în anul 2003, în cinstea matematicianului norvegian Nils Henrik Abel, decedat în 1829, la vîrsta de doar 26 de ani. Este decernat anual, pentru contribuţii majore aduse în matematică şi constă într-o sumă de bani echivalentă premiului Nobel.

Un comentariu: