Protected by Copyscape Online Infringement Checker

Ce sunt fonturile?

Crede-ţi că ştiţi câte ceva despre calculatoare si cum au evoluat ele? Mai exact depre fonturile folosite la tehnoredactarea documentelor? Ei bine vă prezint evoluţia acestor fonturi şi istoria lor. La început nu existau atât de multe fonturi pentru scrierea unor pagini, ceea ce nu era deloc placut ochiului cititorului. Cu timpul au apărut mai multe fonturi şi tag-ul , iar creatorii de pagini web puteau alege tipul de font dorit. Numai că o altă problemă a stat în faţa acestora: fontul ales trebuia să fie instalat pe calculatorul aceluia ce avea să citească respectiva pagină web. Dacă nu, totul era în zadar. Problema nu a fost rezolvată până astăzi în totalitate. Există totuşi o soluţie: fonturile sigure, cele care sunt răspândite pe aproape toate computerele. Care sunt însă acelea?
Fonturile serif si sans serif. 
Fonturile serif sunt acele fonturi care au mici codiţe la extremităţile liniilor ce le compun. Un exemplu de font serif este Times New Roman.
Fonturile sans serif sunt acele fonturi care nu au acele codiţe prezente la codurile serif.
Fonturile sigure:
Sistemul de operare Windows:
Times New Roman - este un font de tip serif, prezent pe majoritatea calculatoarelor personale.
Georgia - este un font serif creat de Microsoft care arată mai bine pe ecranul monitorului.
Arial - este un font sans serif.
Verdana - font sans serif. În cazul în care nu aveţi instalat pe computer acest font, în locul acestuia se va afişa Arial ori Helvetica.
Comic sans - un font prietenos din categoria sans serif.
Trebuchet - un alt font prietenos, creat pentru monitor, sans serif.
Sistemul de operare Macintosh:
Times - similar cu Times New Roman, doar că nu are versiunea italic a caracterelor.
Helvetica - font similar cu Arial, sans serif.
Aunci când folositi un anumit tip de font intr-o pagina web, trebuie să luaţi în calcul şi că este posibil ca unii vizitatori să nu dispună de acel font, iar pentru aceasta la inceputul conceperii paginii aveti posibilitatea să alegeţi mai multe tipuri, accesibile mai multor persoane.
Tipuri de fonturi:
Există trei tipuri de fonturi:
»» fonturile bitmap,
»» fonturile outline ori vectoriale şi
»» fonturile stroke.
Fonturile bitmap constau într-o serie de puncte (pixeli). Acestea sunt rapide sub aspectul afişării, dar nefiind scalabile, este nevoie de fonturi separate pentru fiecare mărime a fontului.
Fonturile vectoriale şi stroke pot fi afişate în diferite dimensiuni folosind un singur font, acestea sunt un pic mai complicat de utilizat, pentru că necesită cod adiţional pentru transformarea fontului în bitmap pentru afişarea pe monitor ori pentru printare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu