Protected by Copyscape Online Infringement Checker

Lasa-te de fumat !!


Fumezi de prea multi ani... Deja a renunţa la fumat este una dintre cele mai mari provocări... Ce iţi apare în cale? Îţi lipseşte voinţa, în primul rând şi nu şti care este cea mai bună metodă pentru a ”scăpa” definitiv de acest viciu. Ştii că starea ta de sănătate are de suferit din această cauză. Însă nu te poţi lăsa. Poate te vor convinge datele de mai jos care îţi arată negru pe alb cât de nociv este pentru tine fumatul: Acest obicei afectează aproape toate organele majore ale corpului, duce la foarte multe afecţiuni medicale şi deteriorează starea generală de sănătate a fumătorilor. Renunţarea la fumat are avantaje imediate, dar şi pe termen lung, reducând riscul apariţiei bolilor cauzate  de fumat şi îmbunătăţind starea generală de sănătate. Şi, în cazul în care sperai că ţigările cu un conţinut mai scăzut de nicotină te vor ”salva” sau măcar vor reduce din ”păcatul” fumatului, studiile arată că acest tip de ţigărete nu aduce nici un fel de beneficiu sănătăţii..
           
Fumatul poate fi o etapă în dependenţa de droguri, deoarece majoritatea consumatorilor de marijoana sau haşiş au fost mai întâi fumători.

            Lista bolilor cauzate de fumat s-a lărgit considerabil şi aceasta include: anevrisme ale aorteo abdominale, leucemie mieloidă acută, cataractă, cancer pancreatic, pneumonie, cancer al stomacului. Acestea reprezintă afecţiuni ”suplimentare” cauzate de fumat faţă de cele deja cunoscute.

            Dacă toate aceste informaţii te-au pus deja pe gânduri şi îţi dai seama cât de mult rişti prin fumat, atunci este cazul să te pui serios pe treabă!... Lipsa voinţei este cel mai mare obstacol apărut în calea fumătorului, dar el poate fi depăşit!
            Un prim pas pe acre îl face adesea un fumător este acela de a reduce numărul de ţigări fumate zilnic şi de a-l menţine apai constant. Nu încerca acest lucru şi nici nu apela la orice fel de marcă de ţigarete. Cele căteva ţigări pe care le vei fuma zilnic tot vor face rău sănătăţii tale. Dacă încerci să reduci numărul lor, dat tot nu te opreşti definitiv, vei ajunge dinou cât de curând, la acelaşi număr de ţigări pufăite pe zi...
            Nici varianta ţigărilor ”mai slabe”  şi cu ”mai puţină nicotină” nu este una optimă. Nicotina creează o aşa de mare dependenţă, încât îndreptarea spre mărci sau tipuri de ţigări care ”promovează” un conţinut scăzut de nicotină înseamnă doar că un fumător ”înrăit” va trage şi mai tare fumul în piept, îl va reţine mai mult timp şi mult mai des la fiecare ţigare în ”speranţa” că va simţi cu adevărat drogul... Singura modalitate sigură de a scăpa de acest viciu este să te laşi complet şi definitiv de fumat!

            În fiecare zi , mai mult de 3.000 de adolescenţi din SUA fumează prima lor tigară şi fac astfel primul pas spre a deveni fumători. Iar 90% din totalul celor care cad în capcana fumatului sunt copii şi adolescenţi.

Ţigara – înscrisă în cadrul genetic

         Principala explicaţie a faptului că tot mai mulţi copii şi adolescenţi devin dependenţi de fumat este legată de nevoile de afirmare şi de integrare într-un grup, specifice vârstei. Însă în ultima vreme se discută tot mai mult că, de fapt, de dependenţa de ţigară ar fi responsabile două gene.
            Se pare că DRD2  şi CYP2A6 sunt genele care decid dacă vom fi sau nu dependenţi de fumat şi cât de greu ne va fi să renunţăm la acest viciu. DRD2 ajută la reglarea cantităţii de dopamină. CYP2A6 ”decide” cât de rapid reuşim să eliminăm nicotina din organism.


INFECŢII:
            ”Pneumococul reprezintă cauza principală a unor grave afecţiuni precum pneumonia, meningita, boală invazivă pneumococică, otită medie purulentă. Infecţia cu pneumococ este mult mai agresivă în cazul categoriei copiilor cu risc crescut, respectiv cu malformaţii congenitale cardiace, pulmonare, boli sanguine, boli oncologice.
Prin tratarea acestor boli în copilărie scade morbiditatea infecţiunilor cu pneumococ la adulti.”

A-ţi dori cu adevărat să te laşi de fumat este foarte important pentru succesul acestei misiuni... Fumătorii care supreavieţuiesc unui infarct sau unei alte probleme garve de sănătate, cauzate de fumat, au cele mai multe şanse să scape de acest viciu, pentru că se simt motivaţi.
Dacă ai nevoie de ajutor , apelează la specialişti. Foarte multe grupuri anti-fumat pun la dispoziţia fumătorilor, materiale informative, programe şi sfaturi care să îi ajute să-i scape de această dependenţă.

Medicamente: - tratament medicamentos impotriva fumatului


Ţigara sufocă ficatul

           
Puţini ştiu că tutunul face rău şi ficatului. Celula ficatului trebuie să aibă oxigen în prezenţa căruia reuşeşte să facă 36 de legături de energie.

Un comentariu: